Ihotautioppi

eli dermatologia, on lääketieteen osa-alue, joka tutkii ja hoitaa ihon, hiusten, kynsien ja limakalvojen sairauksia.

Ihotautien erikoislääkäri

on laillistettu lääkäri, joka on suorittanut ihotautien erikoislääkärikoulutuksen. Ihotautien erikoislääkärikoulutus on Suomessa pitkä (6 vuotta) ja laaja. Sen voi suorittaa Helsingin, Turun, Tampereen, Oulun ja Itä-Suomen Yliopistoissa. Koulutus käsittää yleisdermatologian, ihokirurgian ja ihosyöpien hoidon (dermatologinen onkologia), allergiset sairaudet (allergologia) sekä sukupuolitaudit (venerologia). Ihotautien erikoislääkäri tutkii ja hoitaa lapsi-, aikuis- sekä vanhuspotilaiden ihosairauksia ja näihin liittyviä ongelmia.

Yleisdermatologia.

Ihotautilääkäri on alansa erityisosaaja ja keskeisessä asemassa ihotautien hoidossa, ihotautiopin kouluttamisessa ja konsultoinnissa sekä ihosairauksien tutkimuksessa.

Ihosyövät (dermatokirurgia ja dermatologinen onkologia).

Ihosyöpien ja muiden pahanlaatuisten ihomuutosten varhainen diagnosointi, hoito sekä ennaltaehkäisy kuuluvat ihotautien erikoislääkärin ydinkuvaan. Esimerkkejä tästä ovat ihon luomien tutkiminen dermatoskoopilla sekä pahanlaatuisten ihomuutosten kirurgiset (operatiivinen poisto) ja ei-operatiiviset hoidot (nestetyppijäädytys, fotodynaaminen hoito, paikallishoidot).

Ihon allergiset sairaudet (allergologia).

Ihon ja limakalvojen allergiset sairaudet (mm. kosketusallergia) sekä tarvittavien allergiatutkimuksen käytännön toteutus ja arviointi ovat ihotautien hoidossa tärkeitä. Ihotautien erikoislääkäri on avainasemassa mm. viivästyneen kosketusallergian tutkimisessa (epikutaanitestit) ja työperäisten käsi-ihottumien hoidossa (ammattitaudit).

Sukupuolitaudit (venerologia).

Sukupuolitautien tutkiminen, hoito ja ennaltaehkäisy kuuluvat ihotautilääkärin toimenkuvaan. Näiden lisäksi ihotautilääkäri tutkii ja hoitaa myös muita genitaalialueen sekä limakalvojen sairauksia tai ihosairauksia, jotka esiintyvät iholla ja limakalvoilla.

Kosmeettinen dermatologia.

Ihotautilääkärin antamiin kosmeettisen dermatologian hoitoihin kuuluvat ihon laserhoidot, ihon kuorinnat (ns. peeling), injektiohoidot (esim. botuliinitoksiini- ja täyteaine-injektiot) ja muita hoitoja.

Tietoa ihosairauksista

Terveyskylän Ihotautitalo

ihotautitalo.fi

Terveyskirjasto
terveyskirjasto.fi

Tietoa ihosairauksissa käytetyistä lääkkeistä

Lääketietokeskus
www.laaketietokeskus.fi

FIMEA Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus
www.fimea.fi